Reklame:

Povrće

brokuliBrokoli ili brokuli vodi poreklo iz Male Azije. U Evropi se za ishranu koristi tek od 16 veka. Samo ime potiče od italijanske reči Brokolo što znači kupusov cvet.  Inače veoma podseća na karfiol samo što je tamno zelene boje. Brokoli se sve više preporučuje u ishrani kao zdrava hrana zbog bogatstva minerala kao što su kalcijum, fosfor, cink, natrijum, kalijum i drugi, kao i vitamina B1, B2, B6, C i drugih. Takođe, brokoli ima antioksidaciono dejstvo na organizam i poznat je kao čistač organizma od štetnih materija. Zbog svojih osobina preporučuje se u ishrani kao prevencija od oboljenja organa za varenje i raka debelog creva.

Brokoli je male kalorijske vrednosti, 100 g hranljivog dela sadrži 28 kalorija. Sadrži male količine proteina, ugljenih hidrata i masnoće. Ima velike količine hlorofila u jestivom delu i 2,7 g vlakna.
Ima značajne količine minerala (373 mg kalijuma, 105 mg kalcijuma, 24 mg magnezijuma i 42 mg fosfora, gvoždja, cinka i natrijuma). Sadrži bogatstvo vitamina: 143 μg A, B1, B2, B6, B9, 115 mg C i E.. Među značajne sastojke ubrajaju se i raznovrsne biljne materije: flavonoidi, indoli, izotiocinat, enzimi, (naročito rutin, moćni antioksidans), koji imaju zaštitnu ulogu u organizmu. Brokoli sadrži svih dvanaest antikance- rogenih supstanci (posebno sulforafan).

Pročitaj ceo ovaj tekst »

prokeljProkelj, kelj pupčar ili briselski kupus je povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) i izgleda kao minijaturne glavice kupusa. Ima malo kalorija, a puno hranjivih materija. Zbog toga je idealna dijetetska hrana.

Prokelj se prvi put pominje krajem 16. veka i pretpostavlja se da stiže iz Belgije. Tek u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, počeo je više da se koristi širom Evrope.

Prokelj izgleda bukvalno kao minijaturni kupus. Pripada istoj porodici kao i kupus, kelj, karfiol, brokoli i pravo je zimsko povrće. Male glavice rastu na dugoj stabljici koja može rasti i do 90cm visine, i sastoje se od mnogo gusto zbijenih sitnih listova koji formiraju glavicu. Glavice treba da budu čvrste, bez žućkastih listova.

  • Prokelj je povrće sa niskim glikemijskim indeksom. Ima 45kcal na 100g namirnice. Bogat je vlaknima, mineralima i vitaminima, i idealna je namirnica za sve koji žele da se hrane zdravo.
  • Prokelj je izuzetno bogat antioksidansima, i to luteinom, zeaksantinom, sulforafanom i izotiocijanatima. Zajedno sa vitaminom C, E i A, pomenuti antioksidansi pružaju odličnu zaštitu od slobodnih radikala i umanjuju efekat oksidativnog stresa.
  • Prokelj sadrži glukozinolate koji, pored svoje veoma važne uloge u prevenciji pojave karcinoma, imaju važnu ulogu i u prevenciji inflamacije. Osim toga, za prevenciju inflamacije važno je pomenuti i vitamin K kojim je prokelj izuzetno bogat.

Pročitaj ceo ovaj tekst »

spanacSpanać (lat. Spinacia oleracea) je jednogodišnja biljka i spada u zeleno zeljasto povrće. Poreklo vodi iz Nepala i Indije, a u Evropu je stigao preko Persije i Kine.

Spanać je sezonsko povrće, proleće-leto, ali se zahvaljujući staklenicima i plastenicima može naći na našoj trpezi skoro cele godine.

Spanać je povrće koje se lako nalazi na našim pijacama i supermarketima u sezoni, kada čuva svoja svojstva tek nekoliko dana, pa se radi dužeg čuvanja obično zamrzava. U smrznutom obliku spanać je dostupan tokom cele godine. Kada ga spremate za jelo, uvek ga dobro operite.

Pročitaj ceo ovaj tekst »

Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene boje. Praziluk potiče iz Južne Evrope i Zapadne Azije i karakterističan je po specifičnom jakom mirisu koji je pojedinim ljudima neprijatan.

Zahvaljujući izvanrednoj kombinaciji flavonoida i nutrijenata koji sadrže sumpor, praziluk (i ostali lukovi) je namirnica koja svakako spada u one koje se mogu koristiti za svakodnevnu ishranu, prema preporukama SZO.

Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela (kuvan ili pržen). Zahvaljujući plastenicima i tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine.

Pročitaj ceo ovaj tekst »

crni-lukCrni luk (crveni luk, luk) je dvogodišnja biljka iz roda Allium. Uzgaja se kao povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani za pripremu raznih salata i kao začin. To je zeljasta dvogodišnja biljka iz porodice ljiljana poreklom iz južne Azije, ali se i danas gaji širom sveta. Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Crni luk ima kuglastu cvast, zelenkastobelih cvetova na jednoj ili više stabljika bez listova. Osnova lista širi se i obrazuje podzemnu, jestivu lukovicu. Crni luk ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom, od guljenja ili seckanja oči mogu da suze. Crni luk može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine. Mada ima malo standardnih hranjivih sastojaka, ceni se zbog arome. Za crni luk tvrdilo se da leči prehladu, uhobolju i laringitis, a korišćen je i za lečenje od životinjskih ujeda, opekotina i bradavica; poput njegovog bliskog srodnika, belog luka, proučava se i zbog drugih mogućih povoljnih svojstava.

Pročitaj ceo ovaj tekst »

Šargarepa (Daucus carota) je dvogodišnja biljka, narandzaste boje koja spada u jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Za ishranu se najčesće koristi njen koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Koren šargarepe se može koristiti u svežem stanju (samo se malo propere), kuvan, konterviran, tj kiseo, seckana suva, kao začin ….

Rod kojem pripada, obuhvata oko 60 vrsta, najpoznatije je ona koja se i najviše koristi, i koja ima veliki broj podvrsta. Šargarepe koje nisu narandzaste, već bele žute ili purpurne, nastaju veštačkim uzgajanjem u cilju proizvodnje i prodaje.

Narandzastu boju ima zahvaljujući karotenu, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri: što je šargarepa više narandzasta, to u sebi sadrži više karotena.

Poreklo vodi iz Avganistana ali zbog svoje važnosti u ishrani tokom vekova je proširena u sve delove sveta. Neki smatraju da joj je poreklo mediteran zbog postojanja velikog broja divljih šargarepa. U ishrani se, najčešće koristi koren koji poseduje mnogo hranjivih sastaojaka i vitamina i ima antibiotičko dejstvo. Pored toga se smatra da šargarepa ima ulogu čistača organizma i zbog toga se preporučuje njena česta upotraba u ishrani, bilo sirova ili termički obrađena.

Pročitaj ceo ovaj tekst »

Reklame