Cvekla

Cvekla je jedna od nekoliko kultivisanih sorti Beta vulgaris koje se gaje zbog jestivog korena ali i lišća. Pored toga što se koristi kao hrana, boja iz nje se koristi i kao boja za hranu a sama cvekla spada i u lekovito bilje. Mnogi proizvodi se proizvode od drugih sorti Beta vulgaris (pr. šećer od šećerne repe.)

Cvekla je bila pripitomljena na drevnom Bliskom Istoku, pre svega zbog svog zelenila, a uzgajali su je stari Egipćani, Grci i Rimljani. Do rimske ere se smatra da su je gajili i zbog korena. Od srednjeg veka cvekla se koristila za lečenje različitih stanja, posebno bolesti povezanih sa varenjem i krvlju. Bartolomeo Platina je preporučio uzimanje cvekle sa belim lukom kako bi se poništili efekti „daha od belog luka“. Sredinom 19. veka vino je često bilo obojeno sokom od cvekle.

cvekla sa listovima
pixabay.com

Tamno ljubičasto korenje cvekle obično se jede kuvano, pečeno ili sirovo, i samostalno ili u kombinaciji sa bilo kojim povrćem i salatama. Veliki deo komercijalne proizvodnje prerađuje se u kuvanu i sterilisanu repu ili se kiseli (turšija). U istočnoj Evropi česta je supa od cvekle – boršč. U indijskoj kuhinji seckana, kuvana, začinjena cvekla je uobičajeni prilog. Cvekla u žutoj boji gaji se u vrlo malim razmerama za kućnu upotrebu.

Zeleni, lisnati deo repe je takođe jestiv. Mladi listovi se mogu dodavati sirovi u salate, dok se zreli listovi najčešće serviraju kuvani na pari, u tom slučaju imaju ukus i teksturu slični spanaću. Cvekla se može kuvati na pari, oljuštiti, a zatim jesti tako topla sa maslacem ili bez njega kao poslastica.

Ukiseljena repa je tradicionalna hrana u mnogim zemljama. Tradicionalno holandsko jelo je kiselo jaje u soku cvekle. Tvrdo kuvana jaja se čuvaju u tečnosti koja je ostala od kiseljenja cvekle i ostavljaju da se mariniraju dok jaja ne postanu duboko ružičasto-crvene boje.

U Srbiji se cvekla često koristi kao zimnica, začinjena solju i sirćetom, uz jela od mesa.

Kriška ukiseljene cvekle, koja se uobičajeno koristi u australijskim hamburgerima, kombinuje se sa drugim začinima na goveđim pljeskavicama kako bi se napravio Aussie burger.

Uobičajeno jelo u Švedskoj i drugim nordijskim zemljama je Biff a la Lindstrom, varijanta polpeta ili pljeskavica, a u mleveno meso se dodaje seckana ili naribana cvekla.

Betanini, dobijeni iz korena, koriste se industrijski kao crvena boja za hranu, npr. za pojačavanje boje paste od paradajza, sosova, poslastica, džemova i želea, sladoleda, slatkiša i žitarica za doručak. Od cvekle se takođe može praviti vino.

 

Nutritivna Vrednost Cvekle (sveža, 100g):

žuta cvekla
pixabay.com

Kalorije 43; Masti 0.2g;

Ugljeni-Hidrati 9.6gr (3% DV); Vlakna 2.8g (10%); Šećeri 6.8gr;

Proteini 1.6g (3%);

Holin 6.0mg;

Voda 88%;

 

Vitamini:

Niacin 0.334 mg (2% DV);

Pantotenska kiselina 0,155 mg (3%);

Riboflavin 0,040 mg (3%);

Tiamin 0,031 mg (3%);

Vitamin A 33,00 IU (1%);

Vitamin B6 0,067 mg (5%);

Vitamin C 4,9 mg (5%);

Vitamin K 0,2 mcg (0%);

 

Minerali:

Kalcijum, Ca 16,00 mg (1%);

Bakar, Cu 0,075 mg (8%);

Gvožđe, Fe 0,80 mg (4%);

Magnezijum, Mg 23,00 mg (6%);

Mangan, Mn 0,329 mg (14%);

Fosfor, P 40,00 mg (6%);

Kalijum, K 325,00 mg (7%);

Selen, Se 0,7 mcg (1%);

Natrijum, Na 78.00 mg (3%);

Cink, Zn 0,35 mg (3%);

*DV – dnevna potreba nutritijenta;

salata od cvekle
pixabay.com

 

Cvekla – Uticaj Na Zdravlje

 

-Kontrola Krvnog Pritiska- Bolesti srca, uključujući srčani udar i moždani udar, jedan su od vodećih uzroka smrti u celom svetu. A visok krvni pritisak je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj ovih stanja. Studije su pokazale da cvekla može značajno da snizi krvni pritisak do 4–10 mmHg u periodu od samo nekoliko sati. Čini se da je efekat veći za sistolni krvni pritisak ili pritisak kada vam se srce stegne, nego za dijastolni krvni pritisak ili pritisak kada vam je srce opušteno. Efekat može biti i jači za sirovu repu od kuvane repe.

Ovi efekti na snižavanje krvnog pritiska su verovatno posledica visoke koncentracije nitrata u repu. U vašem telu se dijetetski nitrati pretvaraju u azotni oksid, molekul koji širi krvne sudove, uzrokujući pad krvnog pritiska. Nivoi nitrata u krvi ostaju povišeni oko šest sati nakon jedenja dijetetskog nitrata. Zbog toga repa ima samo privremeni efekat na krvni pritisak, a redovna konzumacija je potrebna da bi se dugotrajno smanjivao krvni pritisak.

 

-Poboljšava Atletske Sposobnosti- Nekoliko studija sugeriše da dijetetski nitrati mogu poboljšati sportske performanse. Iz tog razloga, cveklu često koriste sportisti. Čini se da nitrati utiču na fizičke performanse poboljšavajući efikasnost mitohondrija koje su odgovorne za proizvodnju energije u vašim ćelijama. U dve studije, uključujući sedam i osam muškaraca, svakodnevno konzumiranje 17 unci (500 ml) soka od repe tokom šest dana produžavalo je vreme do iscrpljenosti tokom vežbanja visokog intenziteta za 15–25%, što je za 1-2% poboljšanje ukupnih performansi. Jedenje cvekle takođe može poboljšati biciklističke i atletske performanse i povećati upotrebu kiseonika za do 20%.

svežanj cvekle
pixabay.com

-Poboljšava Varenje- Dijetetska vlakna su važna komponenta zdrave ishrane. Povezana su sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu probavu. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini dobrim izvorom vlakana. Vlakna zaobilaze varenje i spuštaju se u debelo crevo, gde ili hrane prijateljske crevne bakterije ili dodaju masu stolici. Ovo može promovisati zdravlje organa za varenje, i sprečiti probavne probleme kao što su zatvor, zapaljenske bolesti creva itd.

 

-Potpomaže Radu Jetre- Možete razviti stanje poznato kao bezalkoholna masna bolest jetre ako vam jetra postane preopterećena usled sledećih faktora: loša ishrana, prekomerna konzumacija alkohola, izloženost toksičnim supstancama, stacionarni način života… Antioksidant betain potencijalno pomaže u sprečavanju ili smanjenju masnih naslaga u jetri. Betain takođe može zaštititi jetru od toksina.

 

NAPOMENA Vaš urin i stolica mogu postati crveni ili ružičasti nakon jedenja cvekle. Ovo stanje, poznato kao beeturija, je bezopasno. Međutim, možda je zapanjujuće ako to ne očekujete. Ako imate nizak krvni pritisak, redovno pijenje soka od cvekle može povećati rizik od preniskog pada pritiska. Pažljivo nadgledajte krvni pritisak. Ako ste skloni kalcijum-oksalatnom kamenju u bubrezima, nemojte piti sok od cvekle. Cvekla sadrži puno oksalata, koji su prirodne supstance koje stvaraju kristale u urinu. Mogu dovesti do kamenja.

 

Sok Od Cvekle

sok od cvekle
pixabay.com

 Cvekla je zdrava bez obzira kako je pripremate. Međutim, sok od cvekle je vrhunski način uživanja u njoj, jer kuvanje smanjuje njenu hranljivu vrednost. Ako ne volite sok od cvekle direktno, dodajte neke kriške jabuke, mente, citrusa ili šargarepe da biste presekli “zemljani” ukus. Ako se odlučite da dodate sok od cvekle u svoju ishranu, u početku to radite polako i postepeno. Započnite sokom od pola male cvekle i pogledajte kako vaše telo reaguje. Kako se vaše telo bude prilagođavalo, moći ćete piti više. ŽIVELI 🙂

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.