Kaki – Japanska jabuka

Naziv ima Latinsko poreklo i može se prevesti kao voće bogova. Japanska jabuka kaki ili persimon, gde se gaji više od 2000 godina.
Plod je slatkast, iako je kora opora. Zato se preporučuje da se jede tek kada se oguli.

kakiTokom svakog godišnjeg doba ovo drvo rađa, što zavisi od vrste, kao i plodovi, koji mogu biti u obliku obične jabuke, srca, pljosnatiji ili duguljasti. Takođe postoje i velike razlike u veličini i težini ploda kaki japanske jabuke – od par stotina grama do skoro kilogram. Boja japanske kaki jabuke takođe ide od svetlo žuto-narandžaste do tamno narandžasto-crvene boje. Ceo plod je jestiv, izuzev čašice cveta i semena. Svoj potpuni oblik, aromu i boju doseže tek pri kraju vegetativne sezone biljke, sredinom jeseni. Plod ima specifičnu osetljivost na promene temperature i mrzne na temperaturama ispod -15°C. Visoka koncentracija tanina u nezrelim plodovima pruža gorak ukus, a u kombinaciji sa dovoljnom količnom karotenoida u plodu deluje kao jak antioksidans.

Sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum i fosfor. Bogata je vitaminima A, B, C i E, te aminokiselinama linin, alanin i triptofen. Sadrži beta-karoten i lutein, a iako je bogata ugljenim hidratima, ne sadrži masti ni mnogo kalorija. U 100 grama japanske jabuke ima samo 70 kalorija. Osim toga veoma je bogata vlaknima, što je cini poželjnim dijetetskim proizvodom.

S obzirom na to da sadrži mnogo vlakana, fantastican je dijetetski proizvod. Ima sve potrebne vitamine i ugljene hidrate, vlakna i aminokiseline, a ni malo masti. Smanjuje apetit i reguliše probavu.

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije.
Kada je kupite u prodavnici nemojte odmah da je jedete, nego ostavite da nadođe još koji dan, jer što je zrelija, to je i ukusnija. Birajte one koje su jarko crvene boje. I narandžaste su takođe ukusne, samo im je potrebno više vremena da sazriju, a nezrele jabuke imaju opor ukus.
Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrednosti, a čak se i njegovo seme može iskoristiti kao zamena za kavu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kave. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima. Za njega nalazimo i primenu u kozmetici jer se od unutrašnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvežava kožu.

Sirovu kaki jabuku ogulite i jedite baš kao i bilo koje drugo voće. Ipak, nikako nemojte da je jedete na prazan stomak jer može da izazove dijareju praćenu dehidracijom. U kuvanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte. Iako relativno nepoznata biljka kod nas, ona je vrlo široke primene i lekovitih svojstava, pa je njen plod odličan dodatak u domaćinstvu.

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala
by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.