Kupus (Brassica oleracea var. capitata)

Kupus je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U toku prve godine obrazuje se „glavica“ koju čini skraćeno stablo, sa koga polazi veliki broj krupnih mesnatih listova. Sledeće godine se razvija stabljika visoka i do dva metra. Donji listovi na stabljici su široki, obuhvataju stabljiku a gornji su duguljasti sedeći. Cvetovi su grupisani u vršne rastresite grozdove. Krunični listići su žuti a plod je ljuska. Cveta od aprila do maja.

kupus, zeleni, domaci, basta
pixabay.com

Kupus se strukturalno sastoji od klastera oštrih listova razvijenih jedan preko drugog u kompaktnim slojevima, dajući mu okrugli ili obli oblik. Nekoliko sorti kupusa se gaji širom sveta, uključujući zelene, ljubičaste, crvene…

 

Kupus, glavica, zeleni, svež – Detaljne nutritivne vrednosti

Nutrijent Merna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 25
Ukupno proteina g 1,28
Ukupno ugljenih hidrata g 5,80
Ukupno masti g 0,10
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,034
Dijetalna vlakna g 2,5
Ukupno šećera g 3,20
Holesterol mg 0
Voda g 92,18
Mononezasićene masne kiseline g 0,017
Polinezasićene masne kiseline g 0,017
Trans-masti g 0,000
Vitamin C mg 36,6
Vitamin B1 (Tiamin) mg 0,061
Vitamin B2 (Riboflavin) mg 0,040
Vitamin B3 (Niacin) mg 0,234
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) mg 0,212
Vitamin B6 (Piridoksin) mg 0,124
Vitamin B9 (Folati) mcg 43
Vitamin B12 (Kobalamin) mcg 0,00
Vitamin A IU 98
Vitamin D IU 0
Vitamin E mg 0,15
Vitamin K mcg 76,0
Kalcijum (Ca) mg 40
Gvozdje (Fe) mg 0,47
Magnezijum (Mg) mg 12
Fosfor (P) mg 26
Kalijum (K) mg 170
Natrijum (Na) mg 18
Cink (Zn) mg 0,18
Bakar (Cu) mg 0,019
Mangan (Mn) mg 0,160
Selen (Se) mcg 0,3

Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.

Reference:

*preuzeto sa – Tablica kalorija

kupus, zdravljeKupus kalorije u 100 grama
Svež kupus ima od 22 do 25 kalorija
Kiseli kupus ima od 18 do 22 kalorije
Slatki kuvani kupus ima ima i do 50 kalorija
Kuvani kupus bilo kiseo ili sladak ima malo više kalorija ako se doda malo ulja prilikom kuvanja.
Kupus salata takodje ima desetak kalorija više ako joj dodate malo ulja.
Kupus sadrži malo preko 5 grama ugljenih hidrata.
Kupus se smatra izuzetno niskokaloričnom namirnicom ako uzmemo u obzir da su dnevne potrebe od 2000 do 2500 kalorija.
Za popunjavanje dnevnih potreba u kalorijama samo kupusom bilo bi potrebno pojesti preko 10 kilograma kupusa tokom jednog dana.Ako konzumirate bilo svež,kuvan ili kiseo kupus nećete uneti mnogo kalorija.

Kiseli kupus

Kupus se ostavlja i za zimnicu. Glavice iz kojih je izdubljen koren se slažu u bure, kacu i potom prelivaju rastvorom vode i soli (na 50 l vode 1 kg soli). U zavisnosti od temperature kupus se za oko 20-30 dana ukiseli. Glavice kiselog kupusa se koriste za kuvanje sarme, a mogu se iseći za salatu.

Energetska i nutritivna vrednost na 100 g svežeg belog kupusa
Hranljive materije Merna jedinica Količina
Energ. vrednost kcal/kJ 24/100
Voda g 92,52
Belančevina g 1,21
Ugljenohidrata g 5,37
Dijetalna vlakna g 2,30
Masti g 0,18
Holesterol mg 0,00
Vitamin A IU 126,00
Tiamin mg 0,05
Riboflavin mg 0,03
Niacin mg 0,30
Folati μg 57,00
Pantotenska kiselina mg 0,14
Vitamin C mg 42,00
Kalcijum (Ca) mg 47,00
Magnezijum (Mg) mg 15,00
Fosfor (P) mg 23,00
Kalijum (K) mg 246,00
Natrijum (Na) mg 18,00

Izvor: Wikipedia

Koja sorta kupusa je najzdravija?

Iako su sve vrste kupusa izuzetno zdrave, postoje određene razlike između sorta. Danas su nam na raspolaganju zeleni, crveni, savoj, kineski kupusi “pe tsai” ili “bok choi”…

Poslednja istraživanja pokazala su da crveni kupus sadrži više vitamina C od belog, a ima i više antioksidanata, posebno antocijanina, za koji je dokazano da štiti ćelije mozga.

Iako nije toliko popularan u našoj ishrani, kineski kupus ima manje celuloze, brže i lakše se priprema, tako da se preporučuje svima koji imaju problema sa varenjem celuloze. Uz to kineski kupus podstiče regeneraciju ćelija, pa je idealna namirnica za sve one koji su skoro operisani.

Možda najbolji, ali i najređi način, na koji bi trebalo da konzumiramo ovo povrće je sok. Ovaj sok izuzetno je blagotvoran po želudac, objašnjava naš sagovornik, a možete ga spremiti na više različitih načina.

Kome ne prija?

Još jedna stvar koju treba da znate u vezi kupusa je da iako je jako bogat celulozom, koja poboljšava varenje i čisti organizam, neki ljudi ovo povrće teško vare. Može se dogoditi i da dovode do nadutosti, ali je glavni krivac za to upravo je kuvanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobrom varenju. Ako ne možete uvek da ga jedete u sirovom stanju, možete da ga kuvate na pari. Ili da tokom kuvanja dodate malo kima.

U narodnoj medicini kupus je dobro poznat po brojnim lekovitim svojstvima. Ispitivanja su potvrdila da ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba: artritisa, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, glavobolja, gihta, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, malokrvnosti, mamurluka, modrica, osteoporoze, plućnih bolesti, povišenog holesterola, prehlada i kašlja, proširenih vena, kožnih bolesti, regulisanja varenja, reume, stresa, uganuća, čireva i bubuljica, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu…

Redovnom upotrebom povrća iz porodice kupusnjača može efikasno da se smanji rizik od pojave kancera. Materije koje se smatraju „odgovornima“ za ovakvo delovanje povrća su fitohemikalije, biološki aktivni biljni molekuli koji u saradnji sa vitaminima i mineralima povoljno deluju na zdravlje. Istraživanja stručnjaka Univerziteta u Mičigenu pokazala su da žene koje tri puta nedeljno na meniju imaju salatu od kupusa za 70 odsto smanjuju rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na one koje ovu povrtarsku kulturu ili ne jedu, ili je koriste u malim količinama.

Dugotrajnim kuvanjem značajno se smanjuje nutritivna vrednost ove namirnice. Da bi se to sprečilo prilikom kuvanja, kupus treba staviti u vruću umesto u hladnu vodu. Kuvani kupus, sladak i kiseo, teško se vari: sirov kupus želudac preradi za dva, a kuvani za četiri sata. Kuvani sladak kupus ne bi trebalo da jedu oni koji pate od glavobolja ili imaju slab želudac.

zdravlje, kupus, crveniDejstvo

Kupus sadrži dosta lekovitih materija i ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje protiv sledećih bolesti i tegoba:

 • artritis
 • bolesti srca i krvnih sudova
 • bronhitis
 • giht
 • glavobolja
 • ekcem
 • istegnuća mišića i legimenata
 • lečenje raka dojke
 • makularna degeneracija
 • malokrvnost
 • mamurluk
 • modrice
 • osteoporoza
 • plućne bolesti
 • povišeni holesterol
 • prehlade i kašalj
 • proširene vene
 • kožne bolesti
 • rak debelog creva
 • regulisanje krvnog pritiska
 • regulisanje prekomerne težine
 • regulisanje varenja
 • rektalni rak
 • rak prostate
 • reuma
 • skorbut
 • stres
 • uganuća
 • hormonski karcinom
 • upala debelog creva
 • čirevi i bubuljice
 • čir na dvanaestopalačnom crevu
 • čir na želucu
 • šlog

OBLOGE OD LISTA I RASOLA

Listovi kupusa stavljaju se na opekotine, rane, čireve, uboje a sumpor u ovoj namirnici leči od reumatizma. Ako se listovi koriste za obloge, trebalo bi ih dobro oprati, iseći jake žile, i izgnječiti oklagijom ili flašom da budu svuda jednako ravni. Natopiti ih tri sata u tropostotni rastvor borne kiseline pa priviti na bolno mesto. Preko lista staviti gazu, fiksirati i ostaviti oblog da deluje oko 12 sati. Po potrebi, oblog može da se zameni novim. Na bolna mesta nakon ujeda insekata, upaljene vene i čireve stavljaju se, osim listova, i oblozi od rasola. Čim se takav oblog ugreje, treba ga promeniti, a ako previše nagriza kožu, trebalo bi rasol u velikoj razmeri razrediti vodom.

Kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele smršavjeti ili koji trebaju asistenciju pri tome!

Osim toga… 

1. Kupus je prava hrana za mozak

Zbog velikog udela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove tvari sprečavaju i uništavanje živaca te jačaju odbranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Kada se gleda usporedba zelenog i crvenog kupusa, crveni ima veći udeo tih nutrijenata.

2. Sadrži mineral koji ulepšava

Odnosno, kupus sadrži mineral koji pomaže “osušitimasnu kožu, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je iznimno važan za lepu kosu, kožu i nokte.

3. Pomaže kod detoksikacije

Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

4. Sprečava podizanje visokog pritiska

Zbog velikog udjela kalijuma u kupusu, njegova konzumacije održaće naše vene “prohodnima”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

5. Pomaže kod glavobolja

Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano! Uz to, sok od presnog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osetili rezultate!

6. Protivupalna svojstva kupusa

U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznati protuupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

*izvor: Vecernji.hr

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala
by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.