Mandarina

Mandarina (Citrus reticulata), malo je drvo citrusa sa plodovima koji podsećaju na pomorandže, obično se jedu sveže, ili se cede i prave sokovi ili se koriste u voćnim salatama. Mandarina je grupa citrusnog voća narandžaste boje. Mandarine su manje i zaobljene, za razliku od sferičnih običnih pomorandži (koje su hibrid mandarine i pomela-grejpfruta). Ukus se smatra manje kiselkastim, tj ona je mnogo jačeg i slađeg ukusa.

Zrela mandarina je čvrsta do blago mekana, srednje težine i kože izbrazdane porama. Kora je tanka, sa veoma malo belog mezokarpa, pa ih je obično lakše oljuštiti i razdvojiti na segmente nego što je to kod narandže ili drugih citrusa.

mandarina sa peteljkom
pixabay.com

Mandarina je nežna biljka pa je hladna klima veoma lako i brzo ošteti. Može se gajiti u tropskim i suptropskim oblastima. Prema genetskim studijama, mandarina je bila jedna od izvornih vrsta citrusa. Kasnije oplemenjivanjem ili prirodnom hibridizacijom postala je osnova mnogih hibridnih sorti citrusa.

Sa limunom i pomelom, predak je komercijalno najvažnijih hibrida (poput slatkih i kiselih pomorandži, crvenog grejpa i limete). Mandarina je takođe hibridizovana sa drugim vrstama citrusa. Iako je divlji predak mandarine imao gorak plod, većina komercijalnih sojeva mandarine potiče od hibridizacije pomelom, što im je dalo slatkast ukus.

Citrus reticulata je drvo srednje veličine, visine oko 7,6 metara. Stablo i glavne grane imaju trnje. Listovi su sjajni, zeleni i prilično mali. Peteljke su kratke, gotovo bez krila ili blago krilate. Cvetovi se rađaju pojedinačno ili u malim grupama u pazuhu listova. Citrusi su obično samoplodni (treba im samo pčela da pomera polen unutar istog cveta) ili partenokarpični (ne treba oprašivanje i zato nemaju seme, kao što je satsuma). Zrelo drvo mandarine može doneti do 79 kilograma ploda.

Plodovi mandarine su mali 40–80 milimetara. Njihova boja je narandžasta, žuto-narandžasta ili crveno-narandžasta. Koža je tanka i lako se ljušti. Njihova lakoća guljenja važna je prednost u odnosu na ostalo citrusno voće. Kao i kod ostalih agruma, endokarp (unutrašnje meso) je odvojen na segmente, koji se zauzvrat sastoje od velikog broja izduženih ćelija. Plodovi mogu biti bez semenki ili sadržati mali broj semenki. Plodovi mandarine su slatkog ukusa, a mogu se jesti celi ili ceđeni da bi se stvorio sok.

činija oljuštenih mandarina
pixabay.com

Čuvanje- Možete čuvati cele mandarine na sobnoj temperaturi do 1 nedelje (7 dana). Jednom oljušteni plodovi moraju se čuvati u frižideru. Cele mandarine čuvane u frižideru čuvaće se do 6 nedelja – neki ljudi čak više vole da ih jedu hladne. Sa obzirom na to da su mandarine tanke kože i imaju 85% vode, ne podnose dobro temperature smrzavanja ispod 0°C. Zbog vaše udobnosti možete ih i prethodno oljuštiti i podeliti na segmente. Takođe ih treba čuvati u zatvorenoj posudi ili vrećici u frižideru.

U 2017. godini svetska proizvodnja mandarina (u kombinaciji sa klementinama i satsumama) iznosila je 33,4 miliona tona, predvođena Kinom sa 54% ukupnog ukupnog broja. Iste godine više od jednog miliona tona proizveli su Španija, Turska, Maroko, Brazil i Egipat.

U komercijalnoj prodali mogu biti mandarine sa korom, oljuštene, ili konzervirane.

 

Nutritivna Vrednost Mandarine (sveža, 100g):

Kalorije 53; Masti 0.3 g;

Ugljeni-Hidrati 13g (5% DV); Vlakna 1.8g (6%); Šećeri 11g;

Proteini 0.8g (2%);

Voda 85.17 g;

Holin 10.2mg;

 

Vitamini:

sok od mandarine
pixabay.com

Niacin  0.376mg (2% DV);

Pantotenska kiselina  0.216mg (4%);

Riboflavin  0.036mg (3%);

Tiamin  0.058mg (5%);

Vitamin A  681.00IU (14%);

Vitamin B6  0.078mg (6%);

Vitamin C  26.7mg (30%);

 

Minerali:

Kalcijum, Ca  37.00mg (3%);

Bakar, Cu  0.042mg (5%);

Gvožđe, Fe 0.15mg (1%);

Magnezijum, Mg 12.00mg (3%);

Mangan, Mn 0.038mg (2%);

Fosfor, P 20.00mg (3%);

Kalijum, K 166.00mg (4%);

Selen, Se  0.1mcg (0%);

Natrijum, Na 2.00mg (0%);

Cink, Zn 0.07mg (1%);

*DV – dnevna potreba nutritijenta;

 

UTICAJ MANDARINE NA ZDRAVLJE:

Niskokalorične- Mandarina srednje veličine daje približno 45 kalorija. Ova niskokalorična porcija voća savršeno se uklapa u vašu ishranu, posebno ako imate plan za mršavljenje. Pošto su mandarine uglavnom slatkog ukusa, zamenite popodnevni slatki međuobrok jednom od ovih pomorandži. Smanjit ćete unos slatkoga bez potrebe da se osećate krivim zbog preterivanja u kalorijama.

 

-Imunitet- Visok sadržaj vitamina C u mandarinama može vam pomoći da smanjite rizik od bolesti. Vitamin C ima dve velike funkcije za imunitet. Pomaže u jačanju imunološkog sistema kako bi se telo moglo boriti protiv stranih bakterija.

Vitamin C takođe deluje kao antioksidans neutralizujući slobodne radikale koji se hrane ćelijama. Slobodni radikali oštećuju ćelijske zidove, što dovodi do hroničnih stanja, poput raka i bolesti srca. Da biste održali telo zdravim, unosite preporučenu količinu dnevnog vitamina C. Ženama je potrebno oko 75 miligrama, a muškarcima 90 miligrama. Uživanje u jednoj srednjoj mandarini nudi vam gotovo 25 miligrama ovog korisnog vitamina.

posuda sa mandarinama
freepik.com

-Zdravlje očiju- Dodavanje ovog božanstvenog voća vašoj ishrani može vam pomoći u održavanju zdravlja očiju. Mandarine pružaju vitamin A, hranljivi sastojak koji štiti vaše mrežnjače i poboljšava vid, pre svega noću. Ženama je potrebno 700 mikrograma dnevnog vitamina A, dok je muškarcima 900 mikrograma. Jedna mandarina kao popodnevni obrok dodaje oko 30 mikrograma vitamina A vašoj ishrani.

 

-Osećaj zasićenosti- Mandarine mogu poboljšati sitost i održati vas sitima tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo voće je bogato vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima. Kada rastvorljiva vlakna dođu do vašeg tankog creva, ona privlače tečnost i formiraju sporo-krećući mulj. Probava se usporava i sistem pravi rezervne kopije. Hrana je prisiljena da neko vreme sedi u vašem stomaku, čineći da se osećate sito.

Za zdravu ishranu potrebno vam je 14 grama dijetetskih vlakana na svakih 1.000 kalorija koje unesete. Pridržavanje prosečne dijete od 2.000 kalorija znači da vam je potrebno oko 28 grama vlakana u ishrani. Jedna mandarina srednje veličine sadrži skoro 2 grama vlakana. Budući da mandarine poboljšavaju sitost i održavaju vas sitima, možda ćete imati manju verovatnoću da ćete popodne priuštiti užinu ili se prejesti tokom obroka.

 

-Održava normalan srčani ritam- Mandarine nude i određenu količinu kalijuma. Ovaj mineral je elektrolit koji održava ravnotežu tečnosti u vašem telu. Kalijum se rastvara i igra ulogu u sprovođenju električne energije kroz vaš sistem, što je proces koji održava vaše srce u neprekidnom zdravom ritmom. Potrebno vam je 4.700 miligrama kalijuma svakog dana. Jedna mandarina srednje veličine nudi oko 160 miligrama kalijuma.

drvo mandarine
freepik.com

 

-Mogu smanjiti rizik od stvaranja kamena u bubregu- Istraživanje velikog broja stanovništva povezalo je ishranu bogatu agrumima poput mandarina sa smanjenim rizikom od kamena u bubregu – kristalizovani minerali koje vaše telo izlučuje urinom. Nizak nivo citrata u urinu može prouzrokovati stvaranje određenih vrsta kamenaca u bubrezima. Srećom, redovno konzumiranje limunskog voća može povećati nivo citrata, što se smatra smanjenim rizikom od kamena u bubrezima.

 

Za razliku od ostalih citrusa tipa limuna, grejpa i narandži, mandarine su sjajne i za naše najmlađe jer su mnogo slađe i neće ih odbiti jaka kiselost ili gorčina. Mandarine zaista jesu divne, lagane, ukusne i sočne, i preporučujemo ih svima!

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.