Prokelj, prokule, kelj pupčar ili briselski kupus

prokeljProkelj, kelj pupčar ili briselski kupus je povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) i izgleda kao minijaturne glavice kupusa. Ima malo kalorija, a puno hranjivih materija. Zbog toga je idealna dijetetska hrana.

Prokelj se prvi put pominje krajem 16. veka i pretpostavlja se da stiže iz Belgije. Tek u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, počeo je više da se koristi širom Evrope.

Prokelj izgleda bukvalno kao minijaturni kupus. Pripada istoj porodici kao i kupus, kelj, karfiol, brokoli i pravo je zimsko povrće. Male glavice rastu na dugoj stabljici koja može rasti i do 90cm visine, i sastoje se od mnogo gusto zbijenih sitnih listova koji formiraju glavicu. Glavice treba da budu čvrste, bez žućkastih listova.

  • Prokelj je povrće sa niskim glikemijskim indeksom. Ima 45kcal na 100g namirnice. Bogat je vlaknima, mineralima i vitaminima, i idealna je namirnica za sve koji žele da se hrane zdravo.
  • Prokelj je izuzetno bogat antioksidansima, i to luteinom, zeaksantinom, sulforafanom i izotiocijanatima. Zajedno sa vitaminom C, E i A, pomenuti antioksidansi pružaju odličnu zaštitu od slobodnih radikala i umanjuju efekat oksidativnog stresa.
  • Prokelj sadrži glukozinolate koji, pored svoje veoma važne uloge u prevenciji pojave karcinoma, imaju važnu ulogu i u prevenciji inflamacije. Osim toga, za prevenciju inflamacije važno je pomenuti i vitamin K kojim je prokelj izuzetno bogat.

  • Indol-3-karbinol koji nastaje iz glukobrasicina (jednog od glukozinolata), zajedno sa jedinjenjima koja su bogata sumporom i antioksidansima, utiče na stabilnost naše DNK, i sprečava njenu mutaciju.
  • Već smo pominjali vitamin K kao zaštitu od inflamacije, ali je dobro pomenuti ga i kao odličnog saveznika u prevenciji osteoporoze, Alchajmerove bolesti i regulaciji hipertenzije.
  • Prokelj je bogat i vitaminima B grupe, i to niacinom, piridoksinom, tiaminom i pantotenskom kiselinom.
  • Od minerala sadrži bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan i fosfor.
  • Sulforafan i glukorafanin koje ovo povrće sadrži, sprečavaju rast Helicobacter pylori u želudcu.

Mnogo je sastojaka u prokelju koji su korisni za organizam, i ovo povrće je neizostavno u prevenciji i lečenju Kronove bolesti, insulinske rezistencije, iritabilnog kolona, metaboličkog sindroma, reumatoidnog artritisa, dijabetesa i ulceroznog kolitisa.

Prokelj je najbolje kratko termički obrađivati, ne duže od 5-6 minuta, i to na pari, a može se serivati topao, u hladnoj salati, kao prilog ili deo kompletnog jela.

Nutrijent

Jedinica mere

Količina

Energetska vrednost kcal 43
Proteini g 3.38
Ugljeni hidrati g 8.95
Masti g 0.3
Biljna vlakna g 3.8
Vitamini    
Vitamin A IU 754
Tiamin mg 0,139
Riboflavin mg 0,9
Niacin mg 0.745
Vitamin B6 mg 0,219
Folati mcg 61
Pantotenska kiselina mg 0,30
Vitamin C mg 85
Vitamin K mcg 177
Vitamin A IU 754
Minerali    
Kalcijum (Ca) mg 42
Bakar (Cu) mg 0.7
Gvožđe (Fe) mg 1.4
Magnezijum (Mg) mg 23
Fosfor (P) mg 69
Kalijum (K) mg 389
Natrijum (Na) g 25
Cink (Zn) mg 0.42
Mangan (Mn) mg 0.337
Selen (Se) mcg 1.6

Prokelj možda i nije omiljeno povrće, ali je veoma lekovito, naročito ukoliko želite da se ostvarite u ulozi roditelja. Rezultati novih istraživanja su pokazali da bi parovi koji žele da dobiju decu, trebalo da u svoju ishranu uvedu i prokelj.

S odzirom da su studije pokazale da se najveći broj začeća desi za vreme novogodišnjih praznika, decembar je najplodniji mesec u godini.

Pored lepog raspoloženja, dugih sati u toplom domu uz romatičnu prazničnu atmosferu, razlog može biti i povećan unos prokelja u tom periodu, smatra Nima Savides, nutricionista sa Harli Strit klinike za plodnosti.

“Na prvom mestu, prokelj sadrži dosta folne kiseline koja može povećati plodnost muškaraca i žena. Ovo povrće bogato vitaminima može povećati broj spermatozoida, a materici obezbediti optimalne uslove za preživljavanje spermatozoida”, izjavila je Nima.

“Takođe, folna kiselina može smanjiti rizik od pobačaja i deformiteta fetusa”, dodala je Savidesova.

Prokelj sadrži i fitonutrijent pod nazivom di-indolimetan, koji održava optimalan balans estrogena u organizmu žena.

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala
by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.