Ren

UVOD

Ren (Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka iz porodice Brassicaceae. To je korenasto povrće, koje se gaji i koristi širom sveta kao začin i kao dodatak jelima. Pretpostavlja se da je ren poreklom iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije.

Biljka Rena naraste do 1,5 metara, sa svetlozelenim listovima bez dlačica dužine do 1 m. Gaji se prvenstveno zbog svog velikog, belog, suženog korena. Beli cvetovi sa četiri latice su lepog mirisa i nalaze se u gustim metlicama. Biljke rena mogu postati invazivne ako se njima pažljivo ne upravlja.

biljka ren
gettyimages.com

Netaknuti (neobrađeni) koren rena ima malo arome. Međutim, kad se korenje reže ili nariba, enzimi unutar biljnih ćelija stvaraju sinigrin (glukozinolat) da bi proizveli alil-izotiocijanat, koji nadražuje sluznicu sinusa i očiju. Jednom izložen vazduhu ili toploti, ren gubi oštrinu, potamni i razvija gorak ukus.

 

Kulinarska Upotreba

Prepoznatljiv opor ukus rena je iz jedinjenja alil izotiocijanat. On služi biljci kao prirodna odbrana protiv štetočina. Pošto je alil izotiocijanat štetan za samu biljku, čuva se u neškodljivom obliku glukozinolata, odvojeno od enzima mirozinaze. Kada životinja žvaće biljku, oslobađa se alil izotiocijanat, odbijajući životinju.

Alil izotiocijanat je nestabilno jedinjenje, koje se tokom dana razgrađuje na 37°C. Zbog ove nestabilnosti sosevima od rena nedostaje oštrina sveže zgnječenog korenja. Kuvari koriste izraze „ren“ ili „pripremljeni ren“ da bi označili pasirani koren biljke rena pomešan sa sirćetom. Pripremljeni ren je bele do kremasto-bež boje. Može se čuvati mesecima u frižideru, ali na kraju će potamneti, što ukazuje na manje ukusa tj slabljenje same arome. Listovi biljke („zeleni ren“) se obično ne jedu, ali imaju ukus sličan korenu.

Sos od rena

Sos od rena napravljen od naribanog korena rena i sirćeta uobičajeni je začin u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Poljskoj. U Velikoj Britaniji se obično služi sa pečenom govedinom, često kao deo tradicionalnog nedeljnog pečenja, ali se može koristiti u brojnim drugim jelima, uključujući sendviče ili salate. Varijacija sosa od rena, koji u nekim slučajevima može zameniti sirće drugim proizvodima poput limunovog soka ili limunske kiseline, u Nemačkoj je poznata kao Tafelmeerrettich.

Takođe je u Velikoj Britaniji uobičajena mešavina senfa i naribanog rena poreklom iz srednjevekovnog doba, a spominje ga i Šekspir. U Rusiji se koren rena obično meša sa rendanim belim lukom i malom količinom paradajza radi boje. U SAD se izraz „sos od rena“ odnosi na naribani ren u kombinaciji sa prelivom od majoneze. Pripremljeni ren čest je sastojak koktela Bloody Mary i u koktel sosu, a koristi se kao sos ili namaz za sendviče.

sendvičići od rena
gettyimages.com

E sad, u Evropi postoje dve vrste rena. “Crveni” koji se meša sa cveklom, i “Beli” ren koji ne sadrži cveklu. Ren je deo hrišćanske uskršnje i jevrejske pashalne tradicije u istočnoj i centralnoj Evropi.

U delovima južne Nemačke poput Frankonije, „ren“ je sastavni deo tradicionalne svadbene večere. Služi se uz kuvanu govedinu i umak napravljen od brusnice kako bi se uravnotežila ljutina rena.

U evropskim jevrejskim jelima ren pomešan cveklom obično se služi uz ribu tipa šarana.

U Transilvaniji i drugim rumunskim regionima crvena cvekla sa renom koristi se kao salata koja se na Vaskrs poslužuje uz jela od jagnjetine.

U Srbiji je ren važan začin sa kuvanim mesom (uz kuvanu šunku za Vaskrs) i svežim prasetom sa ražnja.

U Hrvatskoj se sveže naribani ren često jede s kuvanom šunkom ili govedinom.

U Sloveniji, kao i u susednim italijanskim regionima i obližnje italijanske regije Veneto, ren (često nariban i pomešan sa pavlakom, sirćetom, tvrdo kuvanim jajima ili jabukama) takođe je tradicionalno vaskršnje jelo.

Ren se koristi i kao sastojak za supe. U Poljskoj je čorba od rena uobičajeno jelo za Vaskrs.

 

Nutritivna Vrednost Naribanog Rena (porcija od 100g):

Kalorije 48;

Masti 0.1g (0% DV);

Ugljeni-Hidrati 11g (4% DV); Šećeri 8g; Vlakna 3.3g (12%);

Proteini 1.2g (2% DV);

Voda 85.08g;

 

Vitamini:

Holin 6.5 mg;

Vitamin A 2.00 IU (0%);

Niacin (Vit. B3) 0.386 mg (2% DV);

korenje rena
freepik.com

Pantotenska kis. (B5) 0.093 (2%);

Riboflavin (B2) 0.024 mg (2%);

Tiamin (B1) 0.008 mg (1%);

Vitamin B6 0.73 mg (6%);

Vitamin C 24.9 mg (28%);

Vitamin K 1.3 mcg (1%);

 

Minerali:

Kalcijum, Ca 56.00 mg (4% DV);

Bakar, Cu 0.058 mg (6%);

Gvožđe, Fe 0.42 mg (2%);

Magnezijum, Mg 27.00 mg (7%);

Mangan, Mn 0.126 mg (5%);

Fosfor, P 31.00 mg (4%);

Kalijum, K 246.00 mg (5%);

Selen, Se 2.8 mcg (5%);

Natrijum, Na 420.00 mg (18%);

Cink, Zn 0.83 mg (8%);

*DV – dnevna potreba nutritijenta;

 

Ren je Zdrav za Vaše Zdravlje jer:

Povećava imunitet

Ren je prepun korisnih hranljivih sastojaka i fitohemikalija. Ova jedinjenja imaju antioksidativne karakteristike koje pojačavaju snagu imunološkog sistema i podstiču aktivnost i proizvodnju belih krvnih zrnaca, odbrambene linije tela. Sadržaj vitamina C u ovom pikantnom korenu je takođe visok jer pojačava snagu imunološkog sistema i udružuje odbrambene snage protiv slobodnih radikala.

 

narendan ren
gettyimages.com

Utiče na gubitak kilograma

Ren je malo kaloričan, a bogat vlaknima, što ovaj začin čini pametnim dodatkom vašim receptima ako pokušavate da izgubite kilograme. Za razliku od ostalih visoko-kaloričnih sosova i preliva za salate, ren vašoj omiljenoj hrani dodaje dašak ukusa bez griže savesti. To je zbog prisustva senfovog ulja (slačice) koje je moćno jedinjenje koje može pomoći u gubitku kilograma. Na ovaj način se smanjuje prejedanje, a pokušaji gubitka kilograma nisu ugroženi.

 

Poboljšava varenje

Ren je cenjen zbog svojih lekovitih svojstava, kao i zbog ukusa. Smatra se agensom koji podstiče oslobađanje žuči iz žučne kese i promoviše zdravo varenje. Međutim, kako bi se izbegli štetni efekti, savetuje se konsultacija sa lekarom pre konzumiranja rena.

 

Poboljšava zdravlje kostiju

Dodavanje značajne količine kalcijuma vašoj ishrani može vas održati jačima i mlađima, a istovremeno smanjiti šanse za razvoj iscrpljujućih stanja poput osteoporoze. Srećom, u renu postoji umerena količina kalcijuma, koji čini važan deo zdravlja, rasta i popravke kostiju. Uključivanje ovoga u vašu ishranu može održati zdravlje kostiju.

 

Ima antibakterijska svojstva

Studije su pokazale da moćne prirodne hemikalije u renu mogu biti odlična odbrana protiv mikroba i bakterijskih infekcija, uključujući listeriju, E. coli i stafilokoke… Specifična antibakterijska komponenta u njemu je u ovom članku često pominjani – alil izotiocijanat.

 

Ima diuretička svojstva

ren u sendviču
gettyimages.com

Ren ima diuretički kvalitet koji podstiče mokrenje. Ovo je dobro iz više razloga, uključujući redovno oslobađanje toksina iz tela, čistoću bubrega i smanjenje težine, jer se 4 procenta urina zapravo sastoji od telesne masti!

 

Čisti respiratorne puteve

Snažno njuškanje ili udisanje čistog rena može ukloniti zagušenja nastala usled prehlade, bolesti ili alergije.

 

Jak antioksidans

Koren rena poseduje nekoliko fito-jedinjenja, vrsta antioksidanata koji su izuzetno korisni za ljudsko zdravlje. Neki drugi antioksidanti u renu su antimutageni, što znači da mogu da zaštite telo od mutagenih sastojaka koji inače nanose tešku štetu. Postoje istraživanja koja takođe pokazuju kako ren može smanjiti oštećenje DNK izazvano oksidativnim stresom.

 

Može pojačati rast kose

Iako postoji malo istraživanja o tome, neki izvori kažu da antioksidanti u renu pomažu u obnavljanju kose i sprečavaju gubitak kose. To postižu poboljšavajući cirkulaciju kože glave. Jednostavno pripremite oblog od rena i nanesite ga na kožu glave. Ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim šamponirajte kao i obično.

ren i cvekla
freepik.com

Reč opreza: Ren je prilično bogat natrijumom i šećerom. Iako se obično konzumira u malim količinama, ipak je važno imati na umu da natrijum može biti štetan za ljude koji se bore sa hipertenzijom i gojaznošću. Takođe, ren ima diuretički kvalitet, što može pogoršati probleme ljudima sa poremećajima bubrega, dok onima sa peptičnim čirevima ili upalnim bolestima creva, intenzivna snaga rena može pogoršati ove uslove.

 

 

Namažite sos od rena na sendvič, odrezak ili ga koristite kao preliv za salatu i uživajte!

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.