Rukola

Rukola (Eruca vesicaria; sinonim Eruca sativa) je jestiva jednogodišnja biljka iz porodice Brassicaceae koja se koristi kao lisnato povrće uz njegov svež, trpak, gorak i pomalo papren ukus. Ostala uobičajena imena su baštenska rukola (u Britaniji, Australiji, Južnoj Africi, Irskoj i Novom Zelandu), i eruka. Takođe se u različitim zemljama sveta naziva i „ruchetta“, „rucoli“, „rugula“, „colevort“ i „rokuette“. Eruca sativa, koja je široko popularna kao povrće za salatu, vrsta je Eruke poreklom iz mediteranskog regiona- od Maroka i Portugalije na zapadu do Sirije, Libana, Egipta i Turske na istoku.

Rukola u posudi
freepik.com

Eruca vesicaria je jednogodišnja biljka koja raste 20 do 100 centimetara u visinu. Perasti listovi duboko su režnjeviti sa četiri do deset malih bočnih režnjeva i velikim završnim režnjevom. Cvetovi su prečnika 2 do 4 cm, poređani u komoru, sa tipičnom cvetnom strukturom karakterističnu za porodicu Brassicaceae (kupusnjače). Latice su kremasto bele sa ljubičastim žilicama, a prašnici su žute boje. Plod je mahuna dugačka 12 do 25 mm sa vršnim kljunom i sadrži nekoliko semenki (koje su takođe jestive).

Rukola tipično raste na suvom zemljištu. Kao hranu koriste ga larve nekih vrsta moljaca, a koreni su podložni najezdi nematoda.

Rukola se tradicionalno sakupljala u divljini ili se uzgajala u baštama zajedno sa biljem poput peršuna i bosiljka. Sada se komercijalno gaji na mnogim mestima, a dostupan je za kupovinu u supermarketima i na pijacama širom sveta. Takođe je naturalizovana kao samonikla biljka daleko od svog rodnog područja u umerenim regionima širom sveta, uključujući severnu Evropu i Severnu Ameriku. Blagi uslovi mraza ometaju rast biljke i zeleno lišće postaje crvenkasto.

 

Upotreba Rukole u Kulinarstvu

Od rimskog doba u Italiji, sirova rukola se dodaje salatama. Često se dodaje pici na kraju ili neposredno nakon pečenja. Takođe se koristi kuvana u južnoj Italiji, za pravljenje jela od testenina cavatieddi – u kojem se testeninama začinjenim domaćim reduciranim sosom od paradajza i pekorinom dodaju velike količine grubo seckane rukole, zatim u sosevima i kuvanim jelima ili u marinadi (prženje na maslinovom ulju i belom luku) koji se koristi kao začin za hladno meso i ribu.

rukola na pici
pixabay.com

Često se kombinuje sa kuvanim krompirom ili se koristi u supi. Širom Italije se koristi kao salata sa paradajzom, ili sa mocarelom. U Rimu se rukola koristi u straccetti, jelu od tankih kriški govedine sa sirovom rukolom i parmezanom.

U Turskoj se slično rukola jede sirova kao prilog ili salata uz ribu, ali se dodatno služi sa sosom od ekstra devičanskog maslinovog ulja i limunovog soka. U zapadnoj Aziji, Pakistanu i severnoj Indiji, seme Eruca se presuje da bi se dobilo ulje, koje se koristi za kiseljenje i (nakon odležavanja da bi se uklonila oštrina) kao salata ili ulje za jelo. Kolač od semena rukole koristi se i kao hrana za životinje.

 

Nutritivna Vrednost Rukole (Sveža, 100g):

Kalorije 25;

Masti 0.7g (1% DV);

Ugljeni-Hidrati 3.7g (1% DV); Šećeri 2.1g; Vlakna 1.6g (6%);

Proteini 2.6g (5% DV);

Voda 91.71g;

 

Vitamini:

Holin 15.3 mg;

Vitamin A 2373.00 IU (47%);

Niacin (Vit. B3) 0.305 mg (2% DV);

Pantotenska kis. (B5) 0.437 (9%);

Riboflavin (B2) 0.086 mg (7%);

Tiamin (B1) 0.044 mg (4%);

Vitamin B6 0.73 mg (6%);

Vitamin C 15 mg (17%);

Vitamin E (alfa-tokoferol) 0.43 mg (2%);

Vitamin K 108.6 mcg (90%);

 

Minerali:

rukola na paradajzu
pixabay.com

 

Kalcijum, Ca 160.00 mg (12% DV);

Bakar, Cu 0.076 mg (8%);

Gvožđe, Fe 1.46 mg (8%);

Magnezijum, Mg 47.00 mg (12%);

Mangan, Mn 0.321 mg (14%);

Fosfor, P 52.00 mg (7%);

Kalijum, K 369.00 mg (8%);

Selen, Se 0.3 mcg (1%);

Natrijum, Na 27.00 mg (1%);

Cink, Zn 0.47 mg (4%);

*DV – dnevna potreba nutritijenta;

 

Rukola – Benefiti po Zdravlje

 1. Moćna namirnica u borbi protiv raka

Rukola je jedno od povrća porodice brassicaceae, zajedno sa brokolijem, karfiolom i kupusom. Ovo povrće sadrži puno vlakana i antioksidanata, a takođe je bogato glukozinolatima, za koje studije pokazuju da mogu smanjiti rizik od razvoja raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.

 

 1. Bogat hlorofilom

Hlorofil može da pomogne u sprečavanju oštećenja jetre i DNK od aflatoksina. Da biste dobili najviše hlorofila u rikoli, najbolje je jesti je sirovu.

 

 1. Hidratacija

Rukola je sastavljena od 90 posto vode. Zato je leti savršena hidratantna i rashlađujuća hrana.

 

 1. Dobra za zdravlje kostiju

  mnogo rukole
  freepik.com

Vitamin K je potreban za zdravlje kostiju; potreban je za apsorpciju kalcijuma u ​​kosti i zube. Pola šolje rukole sadrži 10,9 mikrograma vitamina K. Tri šolje rukole svakodnevno će vas opskrbiti sa 100 procenata potrebnih za vitaminom K. Rukola sadrži i osam puta više kalcijuma nego zelena salata.

 

 1. Pomaže u smanjenju upala u telu

Sadrži indol-3-karbinol i izotiocijanate, za koje je dokazano da suzbijaju stvaranje upale u telu.

 

 1. Čisti i detoksifikuje telo

Sadržaj vlakana pomaže u čišćenju debelog creva promovišući zdravo pražnjenje creva. Fitohemikalije, antioksidanti i esencijalni minerali koji se nalaze u rukoli pomažu u čišćenju toksina u telu.

 

 1. Štiti mozak od kognitivnog pada

Rukola je bogata većinom vitamina B, ali sadrži naročito velike količine folata. Kod starijih osoba pokazalo se da su niski nivoi folata faktor rizika za pad kognitivnih sposobnosti.

 

 1. Gubitak kilograma

Rukola u vašoj ishrani može vam doneti toliko koristi sa toliko hranljivih sastojaka. Dodatna prednost je ta što dve šolje sadrže samo 80 kalorija, što je dobar izbor za one koji su na dijeti.

 

 1. Afrodizijak

  masline jaja i rukola
  pixabay.com

Rukola se koristi kao afrodizijak od prvog veka. Istraživanje nam je pokazalo da su minerali u tragovima i antioksidanti u lisnatoj zelenoj biljci neophodni za naše seksualno zdravlje. Pomažu u blokiranju zagađivača iz okoline za koje se smatra da negativno utiču na naš libido.

Studija, objavljena u martu 2013. godine u časopisu Univerziteta Al-Nahrain, otkrila je da ekstrakti lista rukole povećavaju nivo testosterona i aktivnost sperme kod miševa. Rezultati sugerišu da fitohemikalije i/ili hranljive materije u rukoli mogu imati afrodizijačka svojstva. „Rukola pobuđuje seksualnu želju pospanog čoveka.“ 😉

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.