Slatki krompir – batat – Indijski krompir

Batat potiče iz Srednje i Južne Amerike, vodi se kao tropska biljka. Skrobna namirnica koja se masovno uzgaja u Americi, Africi i Aziji, a u poslednje vreme sve više ga ima i kod nas. Spada u namirnice sa nižim glikemijskim indeksom (GI=50).

Iako ga zovu i slatki krompir nema nikakve veze sa krompirom i pripada porodici slakova (Convolvuaceae). Postoji mnogo sorti ove kulture ali najčešće se gaje sorte narandžaste boje ljuske i mesa, crvenoljubičaste boje ljuske i belog mesa, kao i bele boje ljuske i mesa.

Po hemijskom sastavu slatki krompir je vrlo sličan običnom crvenom ili belom krompiru, ali sadrži više proteina. Batat ima 86 kcal/100 g. Sadrži visok procenat skroba, malo šećera i nimalo masti. Ima veliki sadržaj minerala (kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe), vitamina (A, B, C, E) i dijetnih vlakana, neophodnih za pravilno funcionisanje organa za varenje. Ishrana bogata vlaknima dokazano smanjuje rizik od raka debelog creva. Ipak, ono što batat definitivno izdvaja je visok sadržaj beta karotena, koji je poznati antioksidans.

Odlična je namirnica za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Slatki krompir se takođe preporučuje u ishrani dece i sportista, jer obezbeđuje energiju, minerale i vitamine. Batat štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, dobar je za funcionisanje mozga i probave, takođe se preporuđuje u ishrani osoba sa povećani masnoćama u krvi i žuči.

Hranljiva svojstva

Batat je visokoenergetska kultura. Sadrži puno skroba, malo šećera i nimalo masti. Bogat je vitaminima (A, B6, C, E), mineralima (K, Ca, Mg, Fe) i ugljenim hidratima. Karotenoidi iz batata deluju na održavanje dobrog vida, jačaju imunitet i imaju antioksidantne karakteristike koje štite od kancerogenih oboljenja.

 

Nutrijent                           

Jedinica mere               

Količina         

Energetska vrednost kcal 86
Belančevine g 1.6
Ugljeni hidrati g 20.12
Masti g 0,05
Biljna vlakna g 3g
Vitamini    
Vitamin A IU 14187
Tiamin mg 0,078
Riboflavin mg 0,061
Niacin mg 0.557
Vitamin B6 mg 0,209
Folati mcg 11
Pantotenska kiselina mg 0,8
Vitamin C mg 2.4
Vitamin E IU 0,26
Vitamin K mcg 1.8
Minerali    
Kalcijum (Ca) mg 30
Gvožđe (Fe) mg 0,20
Magnezijum (Mg) mg 25
Fosfor (P) mg 47
Kalijum (K) mg 337
Natrijum (Na) mg 55
Cink (Zn) mg 0.3
Mangan (Mn) mg 0.258
Fitonutrijenti    
Karoten α μg 7
Karoten β μg 8509

*izvor podataka:USDA Nutritional Nutrient data base

Batat se može jesti sirov, može se kuvati, peći, pržiti, i može biti sastojak kako slanih, tako i slatkih jela.

Ipak, batat nije pogodan za ishranu svih ljudi, jer sadrži veliku količinu oksalne kiseline, pa ljudi koji su skloni stvaranju oksalnih kamenaca u urinarnom traktu ne bi smeli da jedu veće količine ovog povrća, kao ni ostalog koje je bogato ovom kiselinom.

Batat za bebe je odlična i vrlo prihvatljiva hrana, preporučuju je oberučke pedijatri i nutricionisti, isto važi i za malu decu. Sportisti ga takođe trebaju koristiti jer daje energiju a ne goji.

Batat je naročito efikasan u borbi protiv zapaljenja debelog creva i upale mokraćnih kanala i upala bubrega. Iako je bogat fruktozom, slatki krompir reguliše nivo holesterola u krvi i preporučuje se čak i osobama koje boluju od dijabetesa. Osim toga, dokazano je da ova namirnica usporava starenje, ali i sprečava nastanak nekoliko vrsta kancera.

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala
by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.