Smokva

Ficus carica je azijska vrsta drveća iz porodice dudova, poznata kao Smokva. Izvor je ploda koji se takođe naziva smokva i kao takav je važna kultura u onim oblastima u kojima se gaji komercijalno. Poreklom iz Mediterana i zapadne Azije, a danas se široko uzgaja širom sveta, kako zbog slatkog ploda, tako i kao ukrasna biljka. Vrsta se naturalizovala na raštrkanim lokacijama u Aziji i Severnoj Americi.

Ficus carica je listopadno drvo ili veliki grm koji naraste 7-10 metara visine, sa glatkom tamnijom ili beličastom korom. Mirisni listovi su mu 12–25 centimetara i široki 10–18 centimetara i duboko su režnjeviti (tri ili pet režnjeva).

kriške smokava
pixabay.com

Plod smokve razvija se kao šuplja, mesnata struktura zvana sikonijum koja je iznutra obložena brojnim jednopolnim cvetovima. Sitni cvetovi cvetaju unutar ove strukture nalik čašici. Iako se obično naziva plodom, sikonijum je botanički neka vrsta višestrukog voća. Mali cvetovi smokve i kasnije sitni jednosemenski (pravi) plodovi oblažu njenu unutrašnju površinu. Mali otvor ili ostiol, vidljiv na sredini ploda, uski je prolaz koji omogućava specijalizovanoj smokvinoj osi, Blastophaga psenes da uđe u cvast i opraši cvetove, nakon čega svaka oplođena jajna ćelija razvija se u seme.

Ceo plod smokve dugačak je 3-5 centimetara, sa zelenom kožicom koja ponekad sazreva u ljubičastu ili smeđu. Ficus carica ima karakterističan lepljivi mlečni sok. Sok zelenih delova nadražuje ljudsku kožu.

U 2018. godini svetska proizvodnja sirovih smokava iznosila je 1,14 miliona tona, predvođeni Turskom (sa 27% svetskog ukupnog broja), Egiptom, Marokom i Alžirom kao najveći proizvođači koji zajedno čine 64% ukupne proizvodnje.

 

Ishrana i Čuvanje

Smokve se mogu jesti sveže ili sušene i koristiti u proizvodnji džemova. Većina komercijalne proizvodnje je u sušenom ili na neki drugi način obrađenom obliku, jer se zrelo voće ne transportuje dobro, a jednom ubrano veoma brzo istruli.

suve smokve
pixabay.com

Štrudla od smokava koja se široko proizvodi je biskvit sa punjenjem od smokava. Na severnoj hemisferi sveže smokve su u sezoni od avgusta do početka oktobra. Sveže smokve koje se koriste u kuvanju treba da budu pune i mekane i bez modrica ili cepanja. Ako mirišu kiselo, smokve su prezrele. Nešto nedozrele smokve mogu se držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi da bi sazrele pre služenja. Smokve su najukusnije na sobnoj temperaturi.

 

 

Nutritivne Vrednosti Smokve

Na 100gr svežih smokava, vrednosti su sledeće:

Kalorije 74; Ugljeni-hidrati – 19g (4%DV), od toga: Vlakna 2,9 g (10%); Šećeri 16 g; Masti 0,3 g (0%); Proteini 0,8 g (2%); Voda 79,11g;

 

Količina vitamina i Dnevna Potreba (DV):

Holin (esencialni nutritijent, B-kompleks) – 4,8 mg

Niacin (Vit. B3) – 0,400 mg (2% DV)

Riboflavin (Vit. B2) – 0,050 mg (4%)

Tiamin (Vit. B1) – 0,060 mg (5%)

Vitamin A (Beta Karoten) – 85,00 mcg

Vitamin B6 – 0,113 mg (9%)

Vitamin C – 2 mg (2%)

Vitamin E (alfa-tokoferol) – 0,11 mg (0%)

Vitamin K – 4,7 mcg (4%);

 

 

Minerali:

smokve na sendviču
pixabay.com

 

Kalcijum, – Ca 35.00 mg (3% DV)

Bakar, Cu – 0,070 mg (8%)

Gvožđe, Fe – 0,37 mg (2%)

Magnezijum, Mg – 17,00 mg (4%)

Fosfor, P 14,00 mg (2%)

Kalijum, K 232,00 mg (5%)

Selen, Se 0,2 mcg (0%)

Natrijum, Na 1,00 mg (0%)

Cink, Zn 0,15 mg (1%);

*DV – Dnevna Potreba Datog Nutritijenta

 

Benefiti Po zdravlje Organizma

Jedan od razloga zbog kojeg mnoge internet stranice o zdravoj ishrani sadrže poslastice sa smokvama je taj što smokve zadovoljavaju slatke želje, a istovremeno pružaju mnoge važne zdravstvene beneficije. Ustvari, čak i ako ne želite zasititi “slatki zub”, možda ćete imati koristi od dodavanja smokava u vašu ishranu.

napitak od smokava
pixabay.com

Smanjuje visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan od faktora koji dovodi do visokog krvnog pritiska je disbalans kalijuma izazvan unosom previše natrijuma i nedovoljnim sadržajem kalijuma. Smokve su hrana bogata kalijumom i mogu pomoći u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visoki nivoi vlakana u smokvama mogu pomoći da se višak natrijuma izbaci iz sistema.

 

Poboljšava varenje

Probavni problemi se kreću od zatvora do dijareje. Na oba kraja spektra može vam pomoći povećani unos vlakana. Pored visokog sadržaja vlakana, smokve na još jedan način pomažu varenju. One su odličan izvor prebiotika, koji poboljšavaju celokupno zdravlje creva.

 

Povećava gustinu kostiju

Smokve su dobar izvor i kalcijuma i kalijuma. Ovi minerali mogu zajedno raditi na poboljšanju gustine kostiju, što zauzvrat može sprečiti stanja poput osteoporoze. Studije sugerišu da dijeta bogata kalijumom može poboljšati zdravlje kostiju. U međuvremenu, kalcijum je ključna strukturna komponenta kostiju, a dokazano je da povećani unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod dece i adolescenata.

 

Veličine porcija

Iako su smokve zdrave, važno je imati na umu da je veličina porcije – jedna poveća smokva. Uvek imajte na umu količinu smokava u hrani koju jedete i ograničite se da biste zadržali ukupan unos šećera na niskom nivou.

 

Kako pripremiti smokve

salata od smokava
pixabay.com

Smokve se mogu jesti sveže kao međuobrok ili prepoloviti i ubaciti u salatu ili sendvič za dodatnu hrskavost i ukus. Međutim, postoji i niz ukusnih načina pečenja pomoću smokava kao zaslađivača. Jedna od mogućnosti je da smokve isečete na manje delove i umešate ih u testo na način na koji biste umešali grožđice. Ovako pripremljene, smokve se odlično slažu u hlebu, kolačima i kiflama.

Slatkiši od smokava mogu se napraviti kuvanjem iseckanih smokava na umerenoj vatri dok ne postanu mekane i vlažne. Zatim se mogu utisnuti u posudu sa ostalim sastojcima. Druga opcija je da smokve prerežete uzdužno, začinite ih medom i cimetom i pečete ih u rerni 40 minuta da biste napravili slatki desert ili ukusni prilog.

 

PRIJATNO 🙂

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

1 Comment


  1. // Reply

    Jedino slatko koje obozavam i mogu da jedem dok gledam 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.