Urma (Datula)

Phoenix dactylifera, poznata kao Urma ili Datula, je biljna vrsta iz porodice palmi, Arecaceae, gajena zbog jestivog slatkog voća. Iako njeno tačno mesto porekla nije sigurno zbog dugog uzgajanja, verovatno potiče iz regije Plodnog polumeseca, šireg dela Egipta i Mesopotamije. Vrsta se široko uzgaja širom severne Afrike, Bliskog Istoka, Afričkog roga i Južne Azije, a naturalizovana je u mnogim tropskim i suptropskim regionima širom sveta. P. dactylifera je vrsta vrste roda Phoenix, koja sadrži 12–19 vrsta divljih palmi datula, i glavni je izvor komercijalne proizvodnje.

Gotovo sve urme koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene. Da li su urme suve ili ne, možete utvrditi na osnovu njihovog izgleda. Naborana koža ukazuje da su osušene, dok glatka ukazuje na to da su sveže. U zavisnosti od sorte, sveže urme su prilično malih dimenzija i boje se kreću od svetlo crvene do svetlo žute. Urme Medjool i Deglet Noor su najčešće konzumne sorte. Urme su gumenaste, slatkastog ukusa. Takođe sadrže puno važnih hranljivih sastojaka i imaju razne prednosti.

zreli plodovi urme
pixabay.com

Urme se prirodno oprašuju vetrom, ali i u tradicionalnoj hortikulturi i u modernim komercijalnim voćnjacima u potpunosti se oprašuju ručno.

Stabla datula obično dostižu oko 21–23 metra visine, rastu pojedinačno ili čine grudu sa nekoliko stabljika iz jednog korenskog sistema. Plodovi urme su ovalno-cilindrični, dugi od 3 do 7 centimetara i prečnika oko 2,5 centimetra, u rasponu od jarko crvene do svetlo žute boje, u zavisnosti od sorte. Sa 61-68% šećera u suvom stanju – datule su vrlo slatko voće.

Urme su hiljadama godina glavna hrana Bliskog Istoka. Postoje arheološki dokazi o uzgoju datula u ​​Arabiji od 6. milenijuma pre nove ere.

Ukupna godišnja svetska proizvodnja urmi iznosi 8,5 miliona metričkih tona, a zemlje Bliskog Istoka i Severne Afrike su najveći proizvođači, i to redom: Egipat, S. Arabija, Iran, Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, U.A. Emirati, Tunis.

 

Upotreba u Narodnim Kuhinjama

Suvi ili mekani urmi jedu se “iz ruku”, ili se mogu izbaciti koštice i puniti bademima, orasima, ušećerenom korom pomorandže i limuna, marcipanom ili krem sirom. Delomično osušeni urmi bez koštica mogu se glazirati glukoznim sirupom za upotrebu kao grickalica.

Datule se takođe mogu iseckati i koristiti u raznim slatkim i slanim jelima, od tajina (tagina) u Maroku do pudinga, ka’aka (vrste arapskih kolačića) i drugih deserta. Hleb od datula, vrsta kolača, veoma je popularan u Sjedinjenim Državama, posebno oko praznika. Datule se takođe obrađuju u kockice, pastu zvanu „ajva“, namaz, sirup od datule ili „med“ koji se naziva „dibs“ ili utrlja u Libiji, prah (šećer od datule), sirće ili alkohol.

plod datule
pixabay.com

Sirće od urmi bilo je tradicionalni proizvod Bliskog Istoka. Najnovije inovacije uključuju datule prekrivene čokoladom i proizvode kao što su penušavi sok od datula, koji se u nekim islamskim zemljama koristi kao bezalkoholna verzija šampanjca, za posebne prilike i religiozna vremena poput Ramazana.

Odražavajući pomorsko trgovačko nasleđe Britanije, iseckane urme iz uvoza dodaju se ili čine glavnu osnovu u raznim tradicionalnim receptima za poslastice, uključujući lepljivi puding od karamele, božićni puding i hleb od datula i oraha. Naročito su dostupni za jelo u božićno vreme. Datule su jedan od sastojaka HP sosa, popularnog britanskog začina.

Urme se takođe mogu dehidrirati, mleti i mešati sa žitaricama da bi se stvorila hranljiva stočna hrana. U jugoistočnoj Španiji (gde postoje velike plantaže sa urmama) urme (obično u koštici s prženim bademom) služe se umotane u slanini i pržene.

U Izraelu sirup od datula, nazvan silan, koristi se za kuvanje piletine, takođe za slatkiše i poslastice, i kao zamena za med. Urme su jedan od sastojaka džalaba, bliskoistočnog voćnog sirupa.

U Pakistanu se viskozni, gusti sirup napravljen od zrelih plodova koristi kao obloga za kožne torbe i cevi kako bi se sprečilo curenje.

 

Nutritivna Vrednost Urme (Sveže, 100g):

Kalorije 282;

Masti 0.4g (1% DV);

Ugljeni-Hidrati 75g (27% DV); Šećeri 63g; Vlakna 8g (29%);

Proteini 2.5g (5% DV);

Voda 20.53g;

 

Vitamini:

Holin 6.3 mg;

Niacin (B3) 1.274 mg (8% DV);

Riboflavin (B2) 0.066 mg (5%);

Tiamin (B1) 0.052 mg (4%);

Vitamin B6 0.165 mg (13%);

Vitamin C 0.4 mg (0%);

Vitamin E (alfa-tokoferol) 0.05 mg (0%);

Vitamin K 2.7 mcg (2%);

 

Minerali:

sušene datule
pixabay.com

 

Kalcijum, Ca 39.00 mg (3% DV);

Bakar, Cu 0.206 mg (23%);

Gvožđe, Fe 1.02 mg (6%);

Magnezijum, Mg 43.00 mg (11%);

Fosfor, P 62.00 mg (9%);

Kalijum, K 656.00 mg (14%);

Selen, Se 3.0 mcg (5%);

Natrijum, Na 13.00 mg (1%);

Cink, Zn 0.29 mg (3%);

*DV – dnevna potreba nutritijenta;

 

Dokazani Benefiti po Zdravlje:

-Bogate Vlaknima- Unošenje dovoljno vlakana važno je za vaše celokupno zdravlje. Sa skoro 7 grama vlakana u obroku od 100grama urmi – odličan je način da povećate unos vlakana. Vlakna mogu koristiti vašem digestivnom zdravlju sprečavanjem zatvora. Promoviše redovno pražnjenje creva doprinoseći stvaranju stolice.

U jednoj studiji, 21 osoba koja je konzumirala 7 urmi dnevno tokom 21 dana iskusila je poboljšanje učestalosti stolice i imala je značajan porast pokreta creva u poređenju sa periodom kada nisu jeli urme. Dalje, vlakna u datulama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog povećanja nivoa šećera u krvi nakon jedenja. Iz tog razloga urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo šećer raste u krvi nakon jedenja određene hrane.

sveže urme na granama
pixabay.com

-Bogati Antioksidantima koji se bore protiv bolesti– Urme daju razne antioksidante koji nude brojne zdravstvene beneficije, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. Antioksidanti štite vaše ćelije od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u vašem telu i dovesti do bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, datule imaju najveći sadržaj antioksidanata.

Evo pregleda tri najjača antioksidanta u datumima:

Flavonoidi: Flavonoidi su snažni antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju upale i proučavani su zbog njihovog potencijala da smanje rizik od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta.

Karotenoidi: Karotenoidi dokazano promovišu zdravlje srca i takođe mogu smanjiti rizik od poremećaja povezanih sa očima, poput makularne degeneracije.

Fenolna kiselina: Poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, fenolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca.

-Može promovisati zdravlje mozga- Jedenje datula može pomoći u poboljšanju funkcije mozga. Laboratorijske studije su otkrile da su datule korisne za snižavanje inflamatornih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Visok nivo IL-6 povezan je sa većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Pored toga, studije na životinjama pokazale su da su urme korisne za smanjenje aktivnosti amiloidnih beta proteina, koji mogu stvarati plakove u mozgu. Kada se plakovi akumuliraju u mozgu, mogu poremetiti komunikaciju između moždanih ćelija, što na kraju može dovesti do smrti moždanih ćelija i Alchajmerove bolesti.

Jedna studija na životinjama otkrila je da su miševi hranjeni hranom pomešanom sa datulama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, kao i manje ponašanja povezana sa teskobom, u poređenju sa onima koji ih nisu jeli. Potencijalna svojstva urmi koja podstiču mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanata za koje je poznato da smanjuju upale, uključujući flavonoide. Međutim, potrebne su dodatne ljudske studije kako bi se potvrdila uloga datula u ​​zdravlju mozga.

-Može olakšati prirodni porođaj- Urmei su proučavane zbog njihovog potencijala za olakšavanje porođaja u trudnoći. Jedenje ovog voća tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće može pospešiti širenje grlića materice i smanjiti potrebu za indukcijom.

Takođe mogu biti korisne za smanjenje vremena samog porođaja. U jednoj studiji, za 69% žena koje su konzumirale 6 datula dnevno tokom 4 nedelje pre roka porođaja, 20% njih se porodilo prirodnim putem i bile su na porođaju znatno kraće vreme od onih koje ih nisu jele.

Druga studija na 154 trudnice otkrila je da je mnogo manja verovatnoća da će biti indukcije kod onih koje su jele datule u poređenju sa onima koje nisu. Treća studija otkrila je slične rezultate kod 91 trudnice koja su svakodnevno unosile 70–76 grama urmi počevši od 37. nedelje trudnoće. Bili su u aktivnom porođaju u proseku 4 sata manje od onih koji nisu jele urme. Iako se čini da urme pomažu u promociji porođaja i skraćuju trajanje porođaja, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi efekti. Takođe su dobar izvor prirodnog šećera i kalorija, neophodnih za održavanje nivoa energije tokom porođaja.

sladak plod urme
pixabay.com

-Odličan prirodni zaslađivač- Datule su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga datule su vrlo slatke i takođe imaju suptilan ukus sličan karameli. Oni čine odličnu zdravu zamenu za beli šećer u receptima zbog hranljivih sastojaka, vlakana i antioksidansa koje pružaju.

Najbolji način za zamenu belog šećera datulama je pravljenje paste od datula. Pravi se mešanjem datula sa vodom u blenderu. Osnovno pravilo je da šećer zamenite pastom od datule u omeru 1:1. Na primer, ako recept zahteva 1 šolju šećera, zamenićete je sa 1 šoljom paste od datula. Važno je napomenuti da, iako urme imaju puno vlakana i hranljivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje je da se konzumiraju umereno.

 

Trk u omiljenu prodavnicu zdrave hrane ili supermarket i odmah sebi kupite malo ovog slatkog ukusnog i naravno zdravog voća 🙂

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.