Vitamin B7 – biotin – Vitamin H

Vitamin B7 , poznat  i kao biotin, je komponenta enzima koji prenosi atome kiseonika i ugljenika između ćelija. B7 vam pomaže da svarite masti i ugljene hidrate i neophodan je za sintezu masnih kiselina i aminokiselina koje omogućavaju rast. Osim toga izgleda da sprečava stvaranje masnih naslaga koje mogu ometati  pravilan rad jetre i bubrega. Ne , naravno da neće skinuti masne naslage sa vidljivh mesta (kukovi). Najbolji izvori ovog vitamina su džigerica , kvasac , žumance , pasulj.

Za biotin tj. vitamin B7 ne postoji definisana potrebna dnevna količina.

Vitamin B7 (biotin) je još jedan vitamin koji vodi ka stvaranju energije iz hrane koju pojedemo. Apsorpciju biotina u organizmu pomažu sumpor, vitamin C, vitamini B5, B11, B12 i drugi vitamini B kompleksa, a otežavaju kava, alkohol i antibiotici (uništavajući crijevne bakterije).

Izvori vitamina B7 (biotina) su: pivski kvasac, bubrezi, jetra, piletina, hleb, riba, šargarepa, pirinač, cvjetača, celo zrno pšenice, čokolada i banane.

Biotin je prisutan u svakodnevnom životu stanica, sintezi masnih kiselina i amino kiselina. Takođe je važan za održavanje korektnog nivoa šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom često imaju veoma nisku razinu biotina. Istraživanja su i dalje u toku, ali do sada je utvrđeno da je biotin uključen u sintezu inzulina. Preporučuje se za jačanje kose i noktiju. Važan je za normalan razvoj epiderma i neophodan za iskorištavanje drugih vitamina B kompleksa.

Preporučena dnevna doza biotina je za odrasle osobe 0.3 mg/dan, a za trudnice i dojilje 0.3 mg/dan.

Vitamin B7 je neophodan sportistima, ali i drugim osobama čija je profesija vezana uz veći fizički napor. Istraživanja su pokazale da se biotin troši na razlaganje mlečne kiseline, jer je kod osoba koje se bave sportom nađen manjak ovog vitamina.

U slučajevima prevelikog unosa biotina se javljaju promjene na koži, opadanje kose, povraćanje, mučnina, bol u mišićima, gubitak apetita, umor, iscrpljenost i depresija.

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala
by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.