Zašto je kupus zdrav

Možda će zvučati previše jednostavno i jeftino ali je i te kako istinito da je kupus prava riznica vitamina i minerala. On pripada grupi najsterijeg povrća. U svetu postoji više vrsta i podvrsta ove biljke ali su kod nas najrasprostranjeniji beli i crveni kupus.

Ova svima nama dobro poznata biljka dostupna je u piljarama tokom cele godine ali se često radije opredeljujemo za neko drugo povrće ili voće primamljivijeg izgleda. Pitamo se zašto? Pa verovatno zato što je kupus davno dosadio još našim dedovima u vreme kada na našem tržištu nije ni bilo pomorandži, banana, pinjola, rabarbare i druge egzotike. Možda ovaj članak ipak uspe da otkloni neke predrasude o kupusu.

Iako nas zbog svoje cene ponizno posmatra sa pijačnih tezgi, što se tiče njegovih lekovitih svojstava kupus bi mogao činiti čuda, samo mu treba pruziti šansu.

Ovo pitomo povrće u sebi sadrži minerale (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, sumpor, magnezijum, cink, bakar), vitamine (C, A, B1, B2, K, PP) i vlakna. Poređenja radi, kupus je bogatiji vitaminom C nego već pomenute popularne pomorandže. Što se tiče minerala, najbogatiji je kalijumom koji aktivno učestvuje u prenosu elektriciteta kroz organizam. Ovaj mineral utiče na pravilan srčani ritam i zdrav rad mišića, creva i nervnog sistema.

Uopšteno govoreći kupus je korisno prirodno sredstvo za lečenje zatvora, glavobolje, čira na zelucu, žutice, gojaznosti, kožnih bolesti, ekcema, skorbuta, reume, artritisa, gihta, uganuća zglobova, modrica, otoka, proširenih vena, bolesti oka, bolesti srca, starenja i Alchajmerove bolesti.

Sok od svežeg kupusa je zaista lekovit napitak vredan pomena. Sadrži visok nivo C vitamina i tradicionalno se koristi kao efikasno sredstvo za lečenje čira na želucu i upale debelog creva. Osim toga, sok od kupusa je dobar antioksidans, čisti krv, eliminiše otrove iz organizma, odstranjuje mokraćnu kiselinu koja je uzrok nastanka reumatizma i reumatoidnog artritisa. Iz istih razloga vekovima unazad preporučuje se kao lek protiv mamurluka koji se javlja kao posledica trovanja alkoholom.

Sokom od kupusa tretiraju se i razni oblici kožnih oboljenja kao što su ekcem, lišajevi, akne, cirevi…

Oblog od svežih listova kupusa je isto toliko dragocen lek, samo u ovom slučaju osobama koje imaju problema sa proširenim venama, uganućem zgloba, otokom, modricama i slično, jer odlično “izvlaci” upalu.

Narodna medicina sirup od crvenog kupusa pripremljen u kombinaciji sa medom i belim slezom preporučuje za lečenje kašlja.

Pošto ima malo kalorija (23 kCal/100 g), odličan je za dijetalnu ishranu.

Najzdravije je jesti sirovi kupus, samostalno ili kao salatu uz druga jela, pogotovo u zimskom periodu. Samo ne preterivati sa začinima.

Sve ovo je već više nego dovoljno da shvatimo da je kupus zaista korisna biljka za celokupno zdravlje naseg organizma. Ako tome dodamo da se od kupusa pripremaju veoma ukusna tradicionalna jela kao što je sarma, svadbarski kupus i podvarak, dolazimo do zaključka da se bez njega ipak ne može. Zato ako se ikada budemo selili na neku drugu planetu, između ostalog valjalo bi da ponesemo i kupus. I to iz dva razloga. Prvi je iz zdravstvenih a drugi da bi se i tamo osećali kao kod kuće.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Ukoliko vam se svidelo procitano, podelite nas :) Hvala

online devojke upoznavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.